torsdag den 8. april 2010

Guide til Århus: Trøjborg

Trøjborg. Smørhullet mellem Risskov og midtbyen. Undertegnede troede som lille at det udtaltes "Trødborg" på grund af den klassiske århusianske udtale af "d" som "j", som f.eks. [Nørregaje], en udtale som jeg altså (desværre) ikke benyttede mig af. En ofte overset accent er desuden at udtale "g" som "w", som for eksempel "hva' så, får du læst nogle bøwer eller hva'". Men tilbage til TrøJborg.



Denne fredelige bydel fyldt med barnevogne og specialforretninger. Intelligent har man valgt at opkalde bydelens gader efter gamle danske søhelte. Niels Juul... Otte Ruud... Herluf Trolle... samt ikke mindst søhelten over dem alle, Tordenskjold, som naturligvis har lagt navn til bydelens hovedgade.

That's right, bitches.

Man keder sig aldrig på Trøjborg. Du kan tage på røverkro hvis du vil drikke dig patte, du kan tage på Café Ziggy hvis du vil score damer. Engang kunne man tage i Palads Biografen, men den hedder nu Metropol, suk. Snup dig en italiensk is på Dolce Vita og tag ned i Clemens Antikvariat og grams på de gamle bøger med dine fedtede isfingre, mums.

Den ubetinget bedste butik på Trøjborg er dog Trøjborg Isenkram. Ikke nok med at dens monumentale facade er pyntet med langt over 20 dannebrogsflag, når du går forbi den bliver du lokket ind i butikken til tonerne af dejlig muzak, måske ligefrem dansktop, der brager løs under halvtaget. Her er dog ikke tale om en almindelig isenkræmmer. Du kan få alt lige fra brugskunst til kitchede ting til hjemmet, propfyldt med alverdens ragelse. Jeg yndede selv at bruge uendelige mængder af timer inde i butikken til hver jul som barn.


Hvis man nu skulle glemme at Trøjborg ligger i Århus, Danmark...

Trøjborg. Du ved den ligger der, oppe på bakken. En beliggenhed der har betydet at trøjborgenserne måske ser en smule ned på århusianerne, samme blik som Tordenskjold på tændstikæskerne. En arrogant udgave af Københavns Østerbro, måske?

8 kommentarer:

  1. Jeg er mere til Trøjborg Sko. Godt fodtøj er også et must, hvis man vil bevæge sig op ad kvartets stejle gader. Musikken ved Trøjborg Isenkram trækker da helt sikkert op, ikke mindst fordi den spiller på repeat i døgndrift. Historien om, at ledende figurer i butikken op gennem 90'erne så var indblandet i en række sager om dårligt arbejdsmiljø gør, at jeg køber mine gryder over nettet.

    SvarSlet
  2. Køber gryder over nettet på grund af dårligt arbejdsmiljø? Du har tabt mig, Anonym. Tabt mig bag en vogn, faldet bagover fordi gaden var så stejl.

    SvarSlet
  3. Jeg elsker Trådborg.

    SvarSlet
  4. Første Anonym: Du nævner at Trøjborg Isenkram i 90'erne havde problemer med arbejdsmiljøet...
    Det havde de også i 2008 både med det psykiske (mobning) og det fysiske! Hvis I synes butikken er overfyldt, så prøv at forestille jer kælderen!!!
    Ellers er Trøjborg et dejligt sted.

    SvarSlet
  5. ville elske at gå til Trøjborg! hørt, at det sådan et dejligt sted.

    SvarSlet
  6. ville elske at gå til Trøjborg! hørt, at det sådan et dejligt sted.

    SvarSlet
  7. tak for deling! meget informativ kom til at dele denne her:)

    SvarSlet
  8. Til alle jer Trøjborg elskere vil jeg gøre opmærksom på bydelens relativt nye internetavis: www.TrojborgAvis.dk - opdateres dagligt med nyheder fra Trøjborg - derudover er det muligt at søge lejlighed, sælge sin gamle cykel eller finde nye medlemmer til sin kortklub på avisens "Opslagstavle".

    SvarSlet